
Dagen i dag kalles også "julevippen" eller "Knutsdag". I vikingetiden var dette nyttårsdagen.
I dag "er det Knut, og da kjøres julen ut". Og den Knut det vises til er Knut Lavard, en dansk adelsmann og senere helgen.
På primstaven kan du finne dagen markert med; en øks, et drikkehorn oppned, en klokke eller sopelime. Øksa; hvordan Knut ble drept av sitt søskenbarn. Drikkehorn; i dag skal jula drikkes ut og gammelt øl drikkes opp. Klokka; vi ringer jula ut i dag. Sopelime; i dag feie vi jula ut.
Det var en skikk å lage en "knutsgubbe" av halm. Man henger på gubben en pakke som inneholder en utgått støvel, en sprukken tresleiv, et rustent hestebissel, eller hva det kunne være. Man pakket tingene godt inn og surret rundt med mange "knut"-er. Dertil hadde man et frierbrev til en jente. Og i kveldens mulm og mørke ble knutsgubben plassert ved gården der jenta bodde.
Forresten kunne knutsgubben være levende nok: Mannfolka kledde seg ut som julebukker på kvelden, dro fra gård til gård, slo med kjeppen i uteveggene: "Nå er det knut, jula ut".
Man måtte heller ikke finne på å spinne i dag, for da ville dyra fjøset går rundt og rundt til de falt om døde.
Det er heller ikke lurt å prøve seg på å kjerne smør på en dag som denne. Det gjorde Kari, og hun og tjenestejenta byttet på uten å få smør. De forsøkt alle råd de viste om, men rømmen ville ikke sprekke.
Værtegn for dagen; snør det i dag vil det komme minst 20 snøfall før sommerdag.
Kilder:
- Sverre Østen, Hva dagene vet
- http://nn.wikipedia.org/wiki/Tjuandedag_jul
Bilde: /www.norsknettskole.no