mandag 29. november 2010

Havrekjeks

Vi er nå inne i den mest hektiske tiden av året. Vi skal bake, lage god mat, handle gaver og pakke dem inn og jeg vet ikke hva.
Når det kommer til baking så er det slik at "en hver husmor" skal ha et lass av julekaker. 7 slag er fortsatt en gylden regel i de fleste hjem. Det skal være goro, krumkaker, tyske skiver, berlinerkranser, peppernøtter, pepperkaker, sirupssnipper, fattigmann, sandkaker, tørre kaker, myke kaker, fete kaker og sjokoladekaker. Det har slått meg at mange av disse kakene er fult gangbare året rundt, så hvorfor baker vi de bare denne ene, hektiske måneden i året?

Jeg  har aldri helt tatt dette med 7 slag seriøst, og i alle fall ikke hva som skal og ikke skal være med. I denne linjen av tanker rundt julekaker dukket plutselig havrekjeksen opp. Det er da virkelig ikke en typisk julekake slik jeg ser det, men den står da vitterligen  oppført i et hefte om julekaker. Så hvorfor ikke lage noe annet til jul? Blir de vellykkede kan de til og med kanskje dukke opp som gave, hvem vet...

Havrekjeks
375 g margarin/smør
150 g farin
5 dl h-melk (det går fint med lettmelk også)
500 g havregryn
5 ts bakepulver
ca 400 g hvetemel

Smelt marg/smør, ha i farinen og melken. Hell blandingen over grynene, rør godt og la stå kjølig til neste dag.
Bland bakepulveret i noe av hvetemelet, bland så dette inn i grynmassen. Kna inn så mye hvetemel at massen kan kjevles ut til en passe tynn leiv. Hva passe tynn er kan jeg ikke forklare, det er helt individuelt å bestemme det, men den må ikke bli for tykk. Vi snakker tross alt om kjeks, og den skal være tørr.
Stikk ut runde kjeks med et glass eller form, eller hvorfor ikke la fantasien få leke seg med litt og finne frem pepperkakeformene. Hvem har bestemt at kjeks "bare" skal være runde eller firkanta? Prikk dem med en gaffel.
Legg kjeksen på stekeplaten, på bakepapir, og sett dem midt i ovnen på ca 180 grader i ca 12-15 min. Husk at dette kan variere stort fra ovn til ovn.
Avkjøl kjeksen på rist og oppbevar dem i en tett boks.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar