søndag 21. november 2010

Smultringer


I dag har vi offisielt startet julen her i huset. For første gang på jeg-vet-ikke-hvor-mage-år siden har jeg laget smultringer. Det er en kust å få riktig konsistens på den deigen/røra. Det er ikke gjort i en håndvending heller; den skal stå over natta (helst) så her snakker vi planlegging. Godt hjulpet av jr i huset kom jeg i mål. De ser ikke ut slik som de vi kjøper men det blåser jeg i, de er hjemmelaget. Som en ekstrabonus til jr tok vi å kokte midten av smultringen også, de smaker akkurat like godt som selve ringen. Eller egentlig så smaker de enda bedre.

Smultringer
2 egg
1 3/4 dl sukker
1 1/2 dl kremfløte
1 1/2 dl kulturmelk
1/2 ts kardemomme
1 strøken ts hornsalt
 ca 400 g hvetemel

Visp egg og sukker til eggedosis.
Stivpisk fløten og bland det inni eggedosisen sammen med kulturmelka.
Sikt mel og krydder i røra og elt deigen slik at alt blir blandet.
Sett deigen kaldt en stund, gjerne over natta

Ta litt deig av gangen på bordet, pass på at den ikke er for løs. Kjevle ut til ca 1 cm tykkelse, for tynn deig vil gi tørre smultringer. men det er mulig å prøve seg frem til den tykkelsen som passer for deg. Stikk ut med smultringstikker.
Det er greit å ha gjort denne delen av jobben før du begynner å koke smultringene, for har du først kommet i gang går det kjempe fort.
Ta restene av deigen å klapp den sammen for så å kjevle ut en gang til, pass på at du ikke jobber for mye med den for da blir den seig og vanskelig å kjevle. I tillegg vil smultringene bli tørre når de er kokte.
Varm matfett i en gryte, det er varmt nok når det koker rundt skaftet på en tresleiv.
Kok 3-4 av gangen, snu de med en gang de kommer opp gra bunnen av gryta. plukk de opp med en tresleiv og legg de på kjøkkenpapir slik at de får rent av det meste av det overskytende fettet.

Når de er helt kalde kan du putte dem i en boks eller i fryseren. Hvis du fryser smultringene kan du varme dem opp ved ca 150 grader i ca 2 min, da er de som ny kokte. Har du de lengre i ovnen vil de bare bli tørre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar