lørdag 31. mars 2012

Mat for Mons - En samling omeletter


Den franske omelett.
Det er den tradisjonelle omelett, som i Frankrike varieres på så mange og så gode måter, som stekes i en fart i pannen og brukes i alle franske hjem, på alle restauranter, fra den tarveligste lille kuskekneipe til den fineste Pariser-restaurant. Den er enkel og rask, men må kunne lages på den rette måte, den krever en viss øvelse den som alt annet, og et raskt håndlag må man ha, når den skal glides fra pannen og over på fatet, samtidigsom man skal brette den ene halvdel over den annen. Man kan også dersom man ønsker brette begge kanter inn mot midten. 8 hele egge piskes kraftig med en à to skjeer koldt vann, noen smørklatter, litt salt. Smør smeltes i pannen, røren helles i, steker men man nu og da sørger for at den ikke hefter sig og brender i bunnen ved at man forsiktig stikker i den med spaden, putter små smørklatter under langs kanten og ryster den forsiktig løs av pannen. Best blir den, når den er løs inni, men den er da selvflgelig vanskligere å få brettet pent sammen over fatet.
Denne omeletten kan fylles med de forskjelligste tinbg, men bør alltid serveres med en gang og så varm som mulig.


Omelett med reker
Omeletten stekes som ovenfor beskrevet.
En dyp tallerken pillete reker oppvarmes i en liten stuing laget av litt kraft, kokt på rekeskallene, smør, mel, litt tykk fløte, litt pepper, legges i omeletten før den brettes sammen.


Omelette aux croutons
Små franskbrødterninger brunes i smør, strøes over omeletten i pannen før den er helt ferdigstekt, litt revet ost over og omeletten brettes sammen på fatet.


Omelette aux fines herbes
Gressløk, kjørvel, persille, karse hakkes fint og blandes i røren før omeletten stekes og brettes sammen.


Rum-omelett
Når omeletten er brettet sammen på fatet helles en blanding av rum og sukker over. - Mere sukker strøes over og omeletten brennes i striper med gloende jern så stripene blir til hårdt brunet karamellsukker, - dette umiddelbart før den serveres. Man kan også bruke "kirsh" (kirsebærbrennevin) eller punsj.


Foto: klikk.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar