tirsdag 12. juli 2011

Kålruletter


Her om dagen spurte jeg mannen i huset om det var noe han ønsket til middag. "Kålruletter" sa han, " det er det lenge siden jeg har spist" fortsatte han og fikk noe drømmende over seg. Og kålruletter ble det til middag den dagen.

Mens jeg sto og laget de nevnte rulettene begynte jeg å tenke; Hvor har det blitt av de gode, gamle middagsrettene? Jeg vet at folk i dag ikke har så god tid at de kan lage dette fra bunn av, på hverdagene. Men kan man ikke servere noe slikt på en søndag da? Er det sånn at vi ikke lenger kan lage "vanlig" middag/husmannskost? Er det fordi den ikke er så hipp eller kul eller fordi den er norsk og ikke utenlandsk? Jeg leste en artikkel ett eller annet sted, en tid tilbake, at den oppvoksende generasjon ikke lenger kan lage den maten vår foreldre generasjon laget til oss. De var heller ikke i stand til å lese og forstå en oppskrift slik at de kunne tilberede et måltid på grunnlag av den. Det er til og med mange i min egen generasjon som ikke vet hvordan de lager kjøttkaker, brunsaus, hvitsaus, lapskaus osv. I artikkelen ble det pekt på at fra midten av 70-tallet hadde familie sammensetningene endret seg, man hadde fått aleneforeldre som ikke ville bruke tiden de hadde etter jobb på matlagning men på ungene. Det var også blitt slik at flere og flere kvinner gikk ut i arbeidslivet og dermed hadde mindre tid midt i uka til å lage mat fra bunnen av. Og når man i tillegg fant flere og flere ferdige retter i butikkhyllene i form av poser eller frossenmat, hvorfor bruke tid på å lage mat når noen hadde gjort det for en. Årsakene er mange og komplekse når det gjelder dette temaet. Jeg vet bare at jeg har en lang vei å gå for å lære ungdommen i huset å lage mat som ikke kommer fra pose eller pakke... Men når det er sagt; "Toro og Stabburet har reddet mange liv de" som min mentor fra læretiden sa.

Kålruletter
(4 pers)

16-18 kålblader (de må ikke bli for små)
400 g spedd kjøttdeig (farse)

Spedd kjøttdeig
400 g kjøttdeig
1/2 ss salt
1 ss potetmel
1 lite egg
ca 3 3/4 dl melk
ca 1/4 dl fløte (kan sløyfes)
Reven muskatt

Legg kålhodet i kokende vann i noen minutter. På den måten blir det lettere å ta av de ytterste bladene. Løsne bladene ved å snitte ved stilkfestet og så ta de av derfra. Noen ganger kan det være lettere å "rulle" ytterkanten av kålbladet før man tar det av. Kok de så i saltet vann i 10-15 min, dette er helt avhengig av årstiden. Ta så bladene opp og la de renne av. Skjær vekk det tykkeste av stilken og la bladene bli avkjølte

Ha kjøttdeigen i en bolle, tilsett salt og potetmel. Den enkleste måten å få dette inni kjøttdeigen er å bruke hendene, hvis man ikke bruker en kjøkkenmaskin, det blir for tungt å røre dette inn med sleiv. Man vil ellers ikke få saltet og potetmelet inn i kjøttdeigen. Kjøttdeigen eltes/knas til den er seig og jevn før man sper med melken. Når melken er blandet inn har man fått en farse. Farsen skal være løs, men fast (jeg vet det høres rart ut, men når man jobber med det så skjønner man hva som menes). På slutten blander man inn egget og krydderet. Stek en prøvekake for å sjekke at smaken er god.

Legg en stor skje med farse ved stilken på hvert blad. Rull/pakk så bladet rundt farsen og bind sammen med en tråd. Hvis man legger rulettene tett i kokekaret så trenger man ikke tråd på. Kok rulettene i kraft eller lettsaltet vann i ca 20 min. Både farse og kål skal være kokt før man tar de opp. Koker man rulettene uten å binde de sammen kan det være lurt å legge over en tallerken eller lignende slik at de holdes nede og i sammen. Når rulettene tas opp må de få renne av seg litt før de serveres, ta av evt tråd. Rulettene kan serveres med hvit, lys eller brun saus og poteter til. Rørte tyttebær er også godt til.


En liten sluttkommentar; ungdommen i huset var meget skeptisk til denne middagsretten. Han skulle ikke spise denne kålen, men bare kjøttet med sau og potet. Men etter middagen så var kommentaren at kjøttet var godt, men best sammen med kålen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar